Afecțiunile gingivale
Afecțiunile gingivale sunt frecvent întâlnite și afectează sănătatea orală în mod nediscriminatoriu: încep cu gingii umflate, dureroase sau infectate, apoi afectează osul maxilar și pot duce la pierderea completă a dinților, dacă afecțiunea nu este tratată.
Majoritatea adulților suferă într-o oarecare măsură de boli ale gingiilor, însă acestea sunt mult mai puțin frecvente la copii.
Stadiul incipient al degradării gingiilor apare cu simptome precum sângerare în timpul periajului dentar, însoțită de respirație urât mirositoare. Acest stadiu este cunoscut sub numele de gingivită.
Dacă gingivita nu este tratată, se poate dezvolta o afecțiune numită parodontită, care afectează mai multe țesuturi care susțin dinții și îi țin pe loc.
Dacă parodontita nu este tratată, osul maxilarului poate fi deteriorat și se pot deschide spații mici între gingie și dinți. Dinții tăi se pot slăbi și în cele din urmă pot cădea.
Iată cum să stopezi evoluția afecțiunilor gingivale, cum să le previi și cum să le tratezi.
Ce cauzează boala gingiilor?
Afecțiunile gingiilor sunt cauzate de acumularea de placă dentară, care conține bacterii.
Unele bacterii din placă sunt inofensive, dar unele sunt dăunătoare pentru sănătatea gingiilor tale. Dacă nu îndepărtezi placa de pe dinți prin periaj, aceasta se acumulează, formează tartru și irită gingiile. Acest lucru poate duce la inflamare, sângerare, umflare și durere.
Ce simptome apar în cazul afecțiunilor gingivale?
Printre cele mai cunoscute simptome care apar în cazul afecțiunilor gingivale se numără:
- Respirația urât mirositoare sau gust neplăcut în gură
- Gingii roșii sau umflate
- Gingii sensibile sau care sângerează
- Durere la mestecat
- Dinți slăbiți
- Dinți sensibili
- Retracția gingivală (gingiile nu mai acoperă la fel de mult dinții)
- Orice modificare a modului în care dinții tăi se potrivesc atunci când muști
- Orice modificare a potrivirii protezelor parțiale
Factori de risc în cazul afecțiunilor gingivale
Riscul de a dezvolta afecțiuni gingivale poate fi mai crescut în unele situații care țin de stilul de viață, genetică și afecțiuni conexe, precum:
- Fumat
- Diabet
- Igienă orală slabă
- Stres
- Ereditate
- Dinți cariați
- Imunodeficiențe (infecție cu virusul HIV)
- Plombe care prezintă defecte sau infecții
- Medicamentele care provoacă uscăciunea gurii
- Proteze și punți care nu se mai potrivesc corect
- Modificări hormonale, cum ar fi sarcina sau utilizarea contraceptivelor orale
Complicații ale afecțiunilor gingivale
Dacă ai o afecțiune gingivală netratată care se dezvoltă în parodontoză, aceasta poate duce la complicații suplimentare, cum ar fi:
- abcese gingivale (colecții dureroase de puroi)
- retragerea gingiilor
- dinți slăbiți
- pierderea dinților
Cum tratezi afecțiunile gingivale?
Cazurile ușoare ale afecțiunilor gingivale pot fi ținute sub control prin menținerea unui nivel bun de igienă orală. Acesta include periajul dinților de cel puțin două ori pe zi și folosirea aței dentare în mod regulat. De asemenea, ar trebui să te asiguri că faci vizite regulate la cabinetul stomatologic.
În cele mai multe cazuri, medicul dentist sau igienistul dentar îți va putea curăța în profunzime dinții și va putea îndepărta orice placă întărită (tartru). De asemenea, îți vor putea arăta cum să-ți cureți dinții în mod eficient pentru a preveni formarea plăcii în viitor.
Dacă afecțiunile gingivale au ajuns în stadiu sever, va trebui să urmezi un tratament medicamentos și stomatologic suplimentar. În unele cazuri, este necesară intervenția chirurgicală realizată de un specialist în probleme gingivale.
Cum previi afecțiunile gingivale?
Este important să faci controale stomatologice regulate, astfel încât orice problemă cu dinții și gingiile tale să poată fi detectată și tratată din timp.
În același timp, este esențial să-ți formezi o rutină de îngrijire orală care să te ajute să-ți menții sănătatea gingiilor și a dinților. Periajul zilnic este mai mult decât necesar pentru oricine, însă în cazul persoanelor cu istoric de afecțiuni gingivale, igiena orală este extrem de importantă. Periajul zilnic împiedică dezvoltarea bacteriilor și plăcii bacteriene în cavitatea orală, iar gingiile tale vor fi astfel într-un mediu mai sănătos și mai puțin susceptibile la dezvoltarea de afecțiuni.
Noi recomandăm să acorzi atenție suplimentară sănătății tale orale, în special dacă ai istoric de afecțiuni gingivale în trecut. Vizitele la dentist, periajul profesional, detartrajul cu airflow și alte tratamente vor fi esențiale pentru a minimiza riscurile reapariției afecțiunilor gingivale.
Discută cu medicul tău stomatolog despre frecvența vizitelor la cabinet, potrivite pentru tine și nevoile tale de sănătate orală.